“Si la vespa asiàtica ha arribat per quedar-se, hem de ser capaços de fer-li la seva estada el més incòmoda possible”

Cantàbria ha creat un grup de treball per dissenyar una Estratègia Regional que freni l’expansió de la vespa asiàtica (Vespa Velutina), un grup del que formen part, a més de l’administració regional, apicultors, sindicats agraris, veterinaris i organitzacions conservacionistes.

VESPA_asiatica
Aquest grup, que s’ha constituït aquest dimecres en una reunió al Parc Científic i Tecnològic (*Pctcan), tindrà com a comesa traçar un full de ruta per als sistemes de detecció i control d’aquesta espècie de vespa. La consellera de Ramaderia, Pesca i Desenvolupament Rural, Blanca Martínez, ha presidit la trobada en el qual ha manifestat el seu convenciment que “2015 va a marcar un abans i un després en l’afecció d’aquesta espècie”. “Si la vespa asiàtica ha arribat per quedar-se, com prediuen els tècnics, hem de ser capaços de fer-li la seva estada el més incòmoda possible”, ha advocat, al mateix temps que ha opinat que la “garantia” que així serà s’ha mostrat aquest dimecres amb “la professionalitat i el compromís que han demostrat els apicultors a l’hora de treballar al costat de l’Administració”. L’Estratègia Regional, que tindrà com a marc l’Estratègia Nacional en la qual treballa el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi ambient (MAGRAMA), pretén perfeccionar els sistemes de detecció i control de la vespa. Es tracta, per exemple, d’arbitrar mesures de prevenció (plans de vigilància activa i passiva —el 112 serà d’ara endavant qui coordini tots els avisos—; enriquir l’actual protocol pactat amb els apicultors per a la retirada de nius; establir mesures de formació per als apicultors; i la difusió d’informació per al sector agro ramader i la població en general. “Els nostres apicultors poden tenir la seguretat que el Govern va a estar com sempre al seu costat i, encara que eradicar a la vespa va a ser difícil, crec que entre tots anem a ser capaces de mantenir-la baix control i minimitzar el seu impacte. Aquest és l’objectiu de l’Estratègia”, ha assenyalat la consellera de Ramaderia. Martínez ha explicat que aquestes vespes “generen estrès en el rusc” pel que lògicament afecta a la producció dels apicultors, un sector que l’Executiu considera “un aliat indispensable per avançar en el desenvolupament de la indústria agroalimentària”. “Hem de ser capaços de blindar aquesta progressió, i més ara que acabem d’estrenar en protecció nacional transitòria les Denominacions d’Origen de la Mel de Campoo Les Valls i Liébana”, ha afegit. Però Martínez ha apuntat que la Vespa Velutina no és només un problema per als apicultors, sinó també per a la biodiversitat. I és que, “com totes les espècies invasores, no només depreda insectes i artròpodes autòctons, sinó que competeix amb la nostra vespa europea i, fins i tot, pot afectar a la pol·linització i ocasionar danys en la fruita madura, especialment el raïm”. “Per aquest motiu calgui actuar”, ha postil·lat.

vespaasiatica2

A Cantàbria des de 2013.

La Vespa Velutina, d’origen asiàtic, va ser descoberta per primera vegada a Europa en el sud-oest de França, a la fi de 2005. Es creu que va ser portada des de la regió de Yunnan (Xina) en una importació accidental de terrisseria fins al Port de Bordeus. A partir de llavors ha colonitzat bona part del territori francès, i part de Bèlgica. A Espanya va penetrar l’any 2010 per Irun (Guipúscoa). A partir de llavors, hi ha notícies de la seva presència a Navarra, La Rioja, Catalunya o Aragó. En el nord de Portugal i Galícia es van detectar els primers exemplars en 2012; a Cantàbria en 2013, i en 2014 a Astúries, la qual cosa indica la ràpida progressió de l’expansió de l’espècie invasora (s’estima el seu avanç en 80 quilòmetres a l’any). Presència i nius a la regió El primer indici de la presència de Avispò Asiàtic a Cantàbria, té lloc el 18 de setembre de 2013 amb la captura d’exemplars a l’entorn d’un rusc de Ojebar (Rasines), que són remesos al Centre de Recerca i Formació Agrària i identificats com Vespa Velutina. A partir d’aquest moment i fins a l’actualitat, la Conselleria de Ramaderia, Pesca i Desenvolupament Rural ha tingut coneixement de la presència del Avispò Asiàtic a Cantàbria en 19 localitzacions, 10 d’elles a la comarca oriental (Guriezo, Ruesga, Castro, Vot i Rasines, Valle Villaverde) i la resta disseminades en zona centro. Quant a la detecció de nius, s’han localitzat 4 nius buits a principis de 2014, i 3 nius amb activitat des d’agost fins avui. Les comunicacions s’han efectuat tant per apicultors particulars i representants de les seves associacions, com pels agents del mitjà natural de la Direcció general de Montes i Conservació de la Naturalesa.

Cantàbria crea un grup de treball per dissenyar una estratègia que freni l’expansió de la vespa asiàtica.
Etiquetat a: