Partits polítics acusan al Govern de “donar l’esquena als apicultors espanyols” al no recolzar que sigui obligatori “indicar el país de procedència” en l’etiquetatge de la mel i li reclama que “vés-li pels interessos” del sector.

 

tarros_de_miel

 

El senador socialista per Lleó, Nicanor Sen, ha acusat al Govern de “donar l’esquena als apicultors espanyols” al no recolzar que s’estableixi l’obligatorietat de detallar en l’etiqueta dels envasos de mel el país d’origen del producte i li ha reclamat que “vetlli pels interessos” d’aquest sector que, a part d’aquest, té molts altres problemes, com són les malalties que ataquen a les abelles o la vespa asiàtica i que, en la seva opinió, “està més que mai, en aquest moment, necessitat del suport de les autoritats i de l’Executiu”.

 

mielSen va realitzar aquestes manifestacions, durant el debat, aquest dimarts, davant la Comissió d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Senat, d’una moció de CiU per la qual s’instava al Govern al fet que la futura modificació del Reial decret 1049/2003, d’1 d’agost, pel qual s’aprova la Norma de qualitat Relativa a la Mel, s’estableixi l’obligatorietat de detallar en l’etiqueta el país o països d’origen del producte.

A l’inici de la seva intervenció, el senador, va manifestar el seu desacord amb la negativa del Grup Popular a recolzar aquesta iniciativa i va reafirmar la seva argumentació mostrant dos pots de mel als membres de la Comissió senatorial, al mateix temps que va explicar: “Miri, jo he portat dos pots de mel, un de mel de la província de Lleó, mel de primera qualitat, i un pot de mel a la qual ha fet referencia el portaveu del Partit Popular”.      ” Com poden vostès comprovar, ja solament pel color, aquesta és la famosa mel que es ven pràcticament en el 100% dels supermercats i de les superfícies d’aquest país, la famosa mel barrejada, que ve, principalment, de Xina”, va puntualitzar.

En aquest context, Nicanor Sen va posar de manifest que d’una banda, està “la mel de primera qualitat, d’apicultors nacionals, d’una província, en el cas nostre, de Lleó, de la comarca del Bierzo, de terres d’elevada flora melífera, on ens trobem a més amb grandíssims apicultors que des de fa anys són referents del sector”, enfront de “la mel d’importació que està inundant, ja des de fa diversos anys, el mercat espanyol”.

El senador del PSOE va reconèixer que encara que és un sector que porta diversos anys venent tota la producció de mel nacional, no vol dir que al sector li vagi bé i va assenyalar que prova d’això són “les constants queixes que a través de les diferents associacions sindicals que agrupen al major nombre de productors, de petits apicultors espanyols, ens vénen traslladat”.

Després de recalcar que “els apicultors espanyols són un gran exemple de la Marca Espanya, sent, a més, els majors productors de mel, d’una mel de moltíssima qualitat”, Nicanor Sen, va incidir que “també és veritat que el sector està vivint un autèntic calvari”. “Situació que vénen denunciant des de fa temps per multitud de situacions. És difícil per a un sector que ven tot el que produeix i que damunt ha d’importar, que les administracions i, en aquest cas, el Govern de la Nació, no es faci ressò dels problemes que té”.

Al fil d’això, el senador lleonès va retreure al Partit Popular “per què no es pot posar en l’etiqueta dels pots el país d’origen d’on ha estat recol·lectada la mel i així que els ciutadans puguin conèixer la diferència entre una mel de qualitat i un edulcorant”. “El que no pot ser és que nosaltres importem les escombraries que no vol ningú –això és el que diuen els apicultors, que això és escombraries- i que perquè porta un 1 o un 2% de mel nacional, s’exporti com a Marca Espanya. I, desgraciadament, el major productor de mel de qualitat d’Espanya està propiciant que els propis espanyols hàgim d’anar als supermercats a comprar aquest edulcorant que, damunt, és dolent. Li posen mel, però els apicultors saben que això no és mel”.

 

 

 

miel-2A la mateixa línia, el senador, va lamentar que “ens hem convertit al país que importa la pitjor mel que surt de Xina” i va denunciar que “s’estan important milers i milers de tones de mel de molt baixa qualitat, entorn d’1,30 euros/kg, posada al mercat espanyol, quan els costos de la mel d’un apicultor espanyol de primera qualitat, normalment, no baixen de 3,5 euros o 4 euros/kg”. “Est és un problema important, primer, perquè es perjudica la producció anual, així com el prestigi dels apicultors espanyols, i, damunt, s’enganya als consumidors”, va afirmar.

El senador lleonès va recordar al Grup Popular que el passat 18 de febrer, en les Corts de Castella i Lleó, ”tots els grups, inclosos els seus companys del Partit Popular”, van aprovar una proposició no de llei del Grup Socialista relativa a les demandes realitzades pel sector dels apicultors i li va recriminar “quina por hi ha al fet que es conegui i al fet que es posi en un pot de mel que ve de Xina?”, i tot seguit, assegurar “no entendre quins són els motius pels quals el consumidor, en comptes de llegir: mescla de mels originàries i no originàries de la Comunitat Econòmica Europea, no pugui veure el país d’on procedeix la mel, perquè així triï si la compra o no, o si prefereix gastar-se una miqueta més de diners. Perquè la diferència no és tanta”. ”Est és el negoci de les grans distribuïdores”, va reblar.

 

 

 

Tarro-01Finalment, Nicanor Sen va retreure al Grup Popular que amb la seva negativa a la iniciativa que s’estava debatent “perdés l’oportunitat de donar un suport explícit, concret i directe a les demandes dels apicultors espanyols que demanden que l’Estat, que el Govern d’Espanya, els recolzi en aquest assumpte i que vés-li pels seus interessos” i li va acusar de “donar l’esquena, una vegada més en aquest assumpte, als apicultors espanyols”. “Un sector que té, a part d’est, molts altres problemes, com són les malalties que ataquen a les abelles, la vespa asiàtica i uns altres, i que està més que mai en aquest moment necessitat del suport de les autoritats, i en aquest cas del Govern”, va concloure.

 

El govern dona l’esquena als apicultors espanyols
Etiquetat a: