El Pròpolis és una substància elaborada per les abelles a partir de productes d’origen vegetal per protegir els seus ruscs, que actua com a antisèptic, antiviral i antiinflamatori.

propolis

Històricament s’ha utilitzat per tractar catarros de les vies respiratòries altes, refredat comú, grip, sinusitis, otitis, laringitis, bronquitis, asma bronquial, pneumònia crònica o tuberculosi pulmonar. També s’usa propòlis en dermatologia per al tractament d’abscessos, furóncols, penellons, esquerdes o berrugues.

El Pròplis, una substància similar a la resina utilitzada per les abelles per segellar petites esquerdes en els seus ruscs, s’està provant per estimular el creixement del cabell en ratolins.

Científics japonesos creuen que el material podria contenir pistes importants per revertir la pèrdua de cabell en els éssers humans.
Segons l’equip de recerca, mentre que el Pròpolis va ser provat en ratolins, la pèrdua de cabell és sovint el resultat de la inflamació i mentre més proves és necessari, aquesta substància conté elements antiinflamatoris i els científics creuen que pot revertir l’efecte de  l’alopècia.

 

alopecia-difusa
L’estudi, va revelar que el tractament que se li va donar a les aplicacions tòpiques de Pròpolis amb els ratolins als quals s’havien rasurat o encerat, va créixer el seu pelatge de nou més ràpid que els que no havien fet aquest tractament.
A més, es va informar que Pròpolis facilita la proliferació de querantinòcits epidèrmics i que aquests resultats indiquen que la substància estimula el creixement del cabell mitjançant la inducció de la proliferació de querantinòcits en el cabell.
És important destacar que el nombre de cèl·lules implicades en el creixement del cabell va augmentar després del tractament mitjançant Pròpolis s’havia aplicat a la pell.
La caiguda del cabell segueix sent un problema per a molts, però no hi ha hagut grans avanços a l’àrea de tractaments. Especialment en l’últim any hi ha estudis i recerques que suggereixen que aviat podria ser una cosa del passat.

 

 

 

 

Segons els especialistes, la clau de les propietats curatives del Pròpolis  es troba en els més de 300 flavonoides que les abelles obtenen de les plantes de les quals és extret. Se sap és que són importants regeneradors del dany cel·lular vegetal a causa de les seves qualitats altament antioxidants.
El Pròpolis té matèries colorants, els flavonoides com la Galangina , que són les més actives en la funció antisèptica. A més d’aquesta substància, conté resines i bàlsams (entre un 50% i un 55%), cera d’abella (entre un 25% i un 30%), olis essencials (un 10%), pol·len (un 5%) i diversos materials minerals com a alumini, plata, bari, bor, crom, cobalt, estany, ferro i molts uns altres que componen un 5%. També conté provitamina A i vitamines del grup B, especialment B3.

 

 

El Pròpolis. Una cura per l’alopècia?