L’apitoxina, el valor terapèutic del verí de les abelles es deu principalment a les seves propietats hemorràgiques i neurotòxiques.

Si et pica una abella, els efectes del verí són els següents:

Dilata els vasos capil·lars, accelera i intensifica la circulació. Posseeix qualitats anticoagulants, exerceix acció inactivant a la tromboplastina plasmàtica i tissular, i disminueix l’activitat trombínica. És hipotensor (per això, abans d’injectar al pacient cal injectar vitamina C o cafeïna, així prevé la possibilitat d’hipotonia. Posseeix efecte bacteriostàtic Posseeix efecte anestèsic local. Millora el funcionament del fetge. Millora l’activitat del cervell. Cura les afeccions del miocardi. Posseeix acció immunològica en el tractament de les malalties reumàtiques. Té acció hemolítica, leucolpitica, plasmolítica i circulatòria. Augmenta els elements nitrogenats en l’orina accelera la respiració. Disminueix la colesterina, augmenta els urats, augmenta el metabolisme: estimula diversos processos metabòlics, com el metabolisme ossi (accelera la soldadura de fractures).

Augmenta el subministrament d’oxigen i proporciona calor addicional. Destrueix el creixement bacterià. És un actiu agent immunitzant. És ràdio protector (injectat en ratolins protegeix contra dosi letals de radiacions), pel que pot servir per protegir contra les lesions provocades per les radiacions utilitzades en el tractament del càncer.

Estimula el sistema immunològic, que es manifesta en la formació de cèl·lules multinuclears, monòcits, macròfags, limfòcits T i B immunoglobulines i cortisol. Influeix efectivament en el sistema nerviós, bloquejant la transmissió d’estímuls a les sinapsis perifèriques i centrals.

Millora la conducció dels impulsos de la fibra nerviosa i disminueix la dismielinizació. Durant el tractament de malalties , no es formen anticossos contra el verí d’abelles i per això, l’organisme humà no s’acostuma a aquest les picades repetides o les injeccions de la apitoxina en l’organisme són cada vegada més efectives en dosis properes a les tòxiques, és capaç d’alterar els processos de regulació normal, inhibeix l’activitat reticular descendent i ascendent, i exerceix una forta influència sobre les regions superiors del sistema nerviós central, en particular l’escorça dels hemisferis.

És la substància antibiòtica més activa entre les conegudes. És 500.000 vegades més fort que qualsevol altre antibiòtic conegut. El verí d’abelles ha de ser utilitzat en apiterapia per al tractament de pacients, diagnosticats i derivats per metges especialistes, especialment en malalties del sistema immune i autoimmune.

L’apitoxina, el valor terapèutic del verí de les abelles.
Etiquetat a: